Buzánszky Jenő köszöntése Dombóváron

Sportpálya névadóra és kettős jubileumra hívták Dombóvárra Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgót, Dombóvár szülöttét.
Az évszázad mérkőzésének 60., a vasúti pályakezdésének 70. évfordulója alkalmából köszöntötték, és róla nevezték el a József Attila Általános Iskola sportpályáját.

 A fociról és a vasútról szólt minden október 26-án, szombaton Dombóváron. Berki Zsolt kezdeményezéséhez a Dombóvári József Attila Általános Iskola, a Dombóvári Városszépítő Egyesület és Dombóvár Város Önkormányzata csatlakozott.

A programok az újdombóvári iskola udvarán kezdődtek. Délelőtt tizenegykor az 1953-as magyar-angol mérkőzést játszották le, újra, Buzánszky Jenő kezdőrúgását követően. A József Attila Általános Iskola kis labdarúgói öltötték magukra a két ország mezeit, és bár ezek korhűek voltak, az eredmény már nem annyira, hiszen ez a magyar csapat „csak” 2:1-re diadalmaskodott.

Az egy hónap híján 60 éve játszott legendás meccs egyik résztvevője, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat újdombóvári születésű hátvédje a mérkőzést csak fél szemmel figyelhette, hiszen az aláírásgyűjtők kihasználták a lehetőséget, hogy a külön erre az alkalomra készített emléklapot dedikáltathassák. A mérkőzés után Kovácsné Lébényi Klára intézményvezető köszöntötte Buzánszki Jenőt, majd az ünnepelt mesélt arról, hogy a mai napig szívesen jön a városba, itt nőtt fel, és igazán szép emlékeket őriz Dombóvárról.

Ez fordítva is igaz, Dombóvár is szép emlékeket őriz legendás szülöttjéről, büszke az olimpiai bajnok focistára. A köszöntő után Szabó Loránd, a város polgármestere és Kaszás Zoltán tankerületi igazgató leleplezte a sportpálya új tábláját, az ugyanis mostantól Buzánszky Jenő nevét viseli.

A mérkőzés és pálya-névadó után az iskola aulájában közönségtalálkozón mesélt az ünnepelt a legendás mérkőzéshez fűződő emlékeiről és a sport fontosságáról. Az 1953-as mérkőzés eredeti felvételének vetítése zárta a délelőtti programot.

Talán kevesen tudják, de Jenő bácsi éppen hetven éve lépett vasúti szolgálatba. Délután már ebből az alkalomból köszöntötték Dombóváron az idős hátvédet a Dombóvári Vasúti Gyűjteménynek otthont adó épület előtt.

Orbán Zsolt, a MÁV Zrt. pécsi területi igazgatója emléklap és Buzánszky Jenő vasutas éveihez kapcsolódó fotó- valamint dokumentációgyűjtemény átadásával kedveskedett, kiemelve, hogy a MÁV büszke régi dolgozójára, a Dombóvári Vasutas és a PVSK egykori focistájára.

Buzánszky Jenő hangsúlyozta: „Úgy gondolom, aki egyszer vasutas volt, az világ életében annak vallja magát – én is így vagyok ezzel. Már azért is, mert a szüleim is vasutasok voltak. Amikor életem első, fiatalkori állomásaira emlékszem vissza, akkor ezek közt kiemelkedő helyen van a vasút. Vasutas szüleim és a MÁV segítettek engem az életpályám elindulásában, amiért nagyon hálás vagyok.”

A rendezvényen közös fotók készítésére is lehetőség volt az Aranycsapat mozdony előtt, mely aznap 10 és 16 óra között Dombóváron tartózkodott, a Buzánszky Jenő előtti tisztelgés jeléül.

buzanszky